Wraz z przyrodą budzimy się do życia - warto pomyśleć o regeneracji organizmu. Wielu z nas, i nie mam na myśli wyłącznie pań, intensywnie się odchudza. To oczywiście zrozumiałe, że planując letni wypoczynek, chcemy być piękni i szczupli. Zachowajmy jednak zdrowy rozsądek w walce z nadprogramowymi kilogramami. Nieco ruchu, przemyślane menu i spora dawka entuzjazmu z pewnością przyniosą spodziewany efekt. Oddajemy w Państwa ręce kolejny numer, który zawiera m. in. artykuły z zakresu profilaktyki zdrowotnej, porady dermatologiczne oraz garść informacji na temat stosowanych w medycynie naturalnej roślin leczniczych. Mamy nadzieję, że i tym razem znajdziecie Państwo odrobinę czasu na lekturę.
Redakcja
OTYŁOŚĆ - PRZYPADŁOŚĆ NASZYCH CZASÓW | |
Żyjemy coraz szybciej, odżywiamy się niezdrowo, często w biegu a na aktywność fizyczną zwykle nie mamy już czasu. To niestety prędzej czy później odbija się na naszej figurze. Smukła i zgrabna sylwetka to nie tylko kwestia urody oraz dobrego samopoczucia. Nadwaga może być bowiem przyczyną wielu dolegliwosci zdrowotnych. O powszechnym probemie otyłości rozmawiamy z terapeutą-dietetykiem, Panią mgr Agnieszką Biernat. | |
KUDZU ROOT życie wolne od używek | |
KUDZU (Pueraria lobata) to roślina jadalna zwana popularnie ołownikiem łatkowatym. Uważana jest za jedno z 50 podstawowych ziół, stosowanych w tradycyjnej chińskiej medycynie. Pueraryny stanowią 80% izoflawonów zawartych w KUDZU. To dzięki nim odczuwana jest ograniczona potrzeba picia alkoholu. Pueraryny wspomagają także odtruwanie organizmu z toksycznych substancji powstałych podczas metabolizmu alkoholu oraz stabilizują życie emocjonalne osoby uzależnionej. | |
REISHI plus ACEROLA źródło beta-glukanów i witaminy C | |
GRZYBKI REISHI znane również jako lakownica lśniąca lub żółtawa (Ganoderma lucidum) lub „grzybki nieśmiertelności”, uprawiane są w krajach azjatyckich (głównie w Chinach, Japonii i Korei), głównie z uwagi na ich walory smakowe oraz lecznicze. | |
GOJI Jagoda Licyjska owoc długowieczności | |
Owoce GOJI nazywane „owocami długowieczności”. Uznane są w tradycyjnej medycynie tybetańskiej i chińskiej od ponad 2 tysięcy lat. Stosowane jako środek tonizujący, lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, przy schorzeniach wątroby, nerek, do oczyszczania krwi, wzmacniania oczu, mięśni i kości. GOJI hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. |