Medycyna i zdrowie (1/2016)

JEŚĆ CZY PIĆ?

TERAZ MOŻESZ WYBRAĆ

SZPINAK cieszy się wielką popularnością na całym świecie. Jest warzywem liściastym bogatym w witaminy oraz składniki mineralne. Zawarte w szpinaku liczne cenne składniki oddziałują korzystnie na organizm człowieka. Jako warzywo bogate w luteinę opóźnia procesy starzenia wzroku. Zabezpieczając organizm przed wolnymi rodnikami działa korzystnie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Szpinak może być spożywany surowy lub gotowany. Przygotowujemy z jego dodatkiem zupy, suflety czy makaron. Serwujemy jako wspaniały dodatek do jajek sadzonych, sałatek, gdzie doskonale zastąpi liście sałaty lub dusimy z dodatkiem czosnku, jajka i jogurtu. Duszone liście szpinaku można podawać z serem, śmietaną, szynką, bekonem.

 

Jak powszechnie wiadomo, większość warzyw i owoców zachowuje najwięcej swoich właściwości, kiedy spożywane są w formie surowych przekąsek, sałatek czy koktajli. Nowością na rynku jest sok ze szpinaku. Taki właśnie gotowy do spożycia produkt wystarczy przelać do szklaneczki i wypić 50ml dziennie. Można również, zamiast świeżych liści szpinaku, dodać soku do ulubionego koktajlu warzywnego, ozdobić łodyżką selera naciowego i cieszyć się zdrowiem przez długie lata.

 

 

 

 

SOK ZE SZPINAKU JEST ŹRÓDŁEM:

- żelaza biorącego czynny udział w produkcji czerwonych krwinek

- potasu obniżającego ciśnienie krwi

- witamin z grupy B uczestniczących wraz z potasem w spalaniu węglowodanów i tłuszczów

- kwasu foliowego zapobiegającego wadom układu nerwowego

 

 

Do nabycia: TUTAJ

NATURALNY HAMULEC

DLA BAKTERII I WIRUSÓW

więcej...

MANGO

TAJEMNICA OWOCU MŁODOŚCI

więcej...

POKRZYWA INDYJSKA

ORIENTALNE ODCHUDZANIE

więcej...

CZAS NA PORZĄDKI

OCZYSZCZANIE ORGANIZMU

więcej...