Medycyna i zdrowie, nr 1/2017

Waga w dół

Owoc mango jest bogaty w witaminy z grupy B oraz A,C,E,PP, minerały, potas, magnez, fosfor, wapń, sód , żelazo, miedź, flawonoidy, błonnik i bardzo ważny w składzie lupeol, który działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo.

Stymuluje proces powstania czerwonych krwinek, co nie dopuszcza do powstania anemii. Reguluje pracę jelit (błonnik) i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Polifenole zawarte w mango, nie tylko opóźniają procesy starzenia komórek, ale świetnie walczą również z komórkami nowotworowymi.

 

Mango afrykańskie to niezastąpiony „asystent” diety odchudzającej. Jeżeli stosujemy go regularnie:

  • pozwala nam zmniejszyć masę ciała i obwód w talii
  • stymuluje organizm do spalania tkanki tłuszczowej
  • zmniejsza apetyt, bo redukuje poziom hormonu odpowiedzialnego za uczucie głodu
  • reguluje procesy trawienne i harmonizuje metabolizm;
  • daje uczucie sytości – dzięki zawartości błonnika;
  • dba o optymalny poziom glukozy we krwi, pozwalając radzić sobie z zaburzeniami przyswajania cukru.

 

Owoce pigwy zawierają ogromną ilość minerałów i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To m.in.: magnez, wapń, potas, żelazo, miedź i fosfor. Są bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B oraz witaminy A, PP i kwasu foliowego, dzięki czemu działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a także wzmacniająco na układ odpornościowy. Sok z pigwy pobudza trawienie, przyspiesza przemianę materii i oczyszcza organizm.

 

KUP TERAZ