Stymuluje proces powstania czerwonych krwinek, co nie dopuszcza do powstania anemii. Reguluje pracę jelit (błonnik) i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Polifenole zawarte w mango, nie tylko opóźniają procesy starzenia komórek, ale świetnie walczą również z komórkami nowotworowymi.
Mango afrykańskie to niezastąpiony „asystent” diety odchudzającej. Jeżeli stosujemy go regularnie:
Owoce pigwy zawierają ogromną ilość minerałów i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To m.in.: magnez, wapń, potas, żelazo, miedź i fosfor. Są bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B oraz witaminy A, PP i kwasu foliowego, dzięki czemu działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a także wzmacniająco na układ odpornościowy. Sok z pigwy pobudza trawienie, przyspiesza przemianę materii i oczyszcza organizm.