Medycyna i zdrowie, nr 1/2017

Zdrowie prosto z natury cz. 2

Sok malinowy to skarbnica związków o właściwościach antyutleniających, które neutralizują działanie wolnych rodników, zapobiegając powstawaniu nowotworów i przedwczesnemu starzeniu się skóry. Zaleca się też picie soku z malin w trakcie leczenia anemii, ze względu na obecne w nim związki żelaza i miedzi.

Przyniesie też ulgę osobom cierpiącym na zaparcia, gdyż hamuje rozwój bakterii jelitowych. Zawarte w soku pektyny i kwasy organiczne oczyszczą organizm z toksyn. Wskazany dla osób cierpiących na schorzenia nerek i woreczka żółciowego – obecny w nim potas stoi na straży gospodarki wodnej naszego organizmu, regulując pracę tych narządów. Maliny polecane są także dla kobiet w ciąży, jak i tych planujących dziecko. Są również pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich.

 

Pokrzywa to nie tylko chwast! To roślina, która od wieków traktowana jest z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pomocnych m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej, schorzeniach układu moczowego i artretyzmu. W czasie wiosennego przesilenia skutecznie zwalcza przemęczenie oraz dba o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Ta niepozorna roślina ma właściwości moczopędne i wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie. Sok z pokrzywy korzystnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Pokrzywa jako jeden z nielicznych surowców zielarskich obniża poziom cukru we krwi.

 

Aby skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw kryjących się w egzotycznych owocach goji, nie trzeba już planować wyprawy w odległe rejony. Wystarczy wybrać się do apteki. Ekstrakt z jagody goji (zwany jagodą licyjską), łagodzi schorzenia wątroby, oczyszczając ją z toksyn. Dzięki zawartości zeaksantyny wpływa korzystnie na ostrość widzenia, chroni siatkówkę oka wraz z plamką żółtą. Stymuluje do działania układ odpornościowy, przez co korzystnie wpływa na wzmocnienie organizmu. Poprzez ochronę przed wolnymi rodnikami potrafi opóźnić procesy starzenia.