Medycyna i zdrowie, nr 1/2017

Owocowy MIX

Młody jęczmień to roślina, której zielone młode pędy są zbierane gdy posiadają największe zapasy substancji odżywczych. Podczas kiełkowania ziarna wytwarzają mnóstwo składników zapewniających pędom odpowiedni rozwój.

To bogactwo witamin i składników mineralnych. W porównaniu z innymi roślinami, młody jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Ponadto łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil wspomagający oczyszczanie wątroby. Wysoka zawartość chlorofilu sprzyja dodatkowo odkwaszeniu organizmu, zapewniając mu równowagę kwasowo-zasadową. Młody jęczmień jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie, zwiększa uczucie sytości i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Występujący w młodym jęczmieniu błonnik nierozpuszczalny korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. Preparaty z tej cennej rośliny stanowią również błogosławieństwo dla urody, gdyż wzmacniają włosy, skórę i paznokcie.

 

Jagody acai dzięki wysokiej zawartości błonnika można polecić wszystkim osobom odchudzającym się. Błonnik pokarmowy wspomaga metabolizm i pomaga organizmowi samoistnie oczyścić się z nagromadzonych toksyn (z przetworzonego jedzenia, zanieczyszczonego środowiska, ale także z ubocznych produktów przemiany materii). Dodatkowo znany jest z możliwości pęcznienia w żołądku i hamowania uczucia głodu. Oczyszczenie organizmu to podstawa kuracji odchudzającej, ale także czynność konieczna dla naszej dobrej kondycji. Organizm wolny od toksyn będzie także lepiej przyswajał zawarte w acai witaminy, mikroelementy i inne cenne substancje.

 

Pokrzywa indyjska bierze udział głównie w procesie odchudzania, ze względu na swe wyjątkowe właściwości rozkładu tłuszczu w komórkach. Wyciąg z tej rośliny stymuluje enzymy regulujące wzrost masy mięśniowej, co zapoczątkowuje proces utraty zbędnych kilogramów. Tłuszcz w mięśniach zostaje przetworzony w energię, a synteza białek rozwija masę mięśniową, co w konsekwencji usuwa nadmiar zbędnej tkanki tłuszczowej. Ta wieloletnia roślina, przypominająca wyglądem rosnącą w Polsce pokrzywę zwyczajną, rośnie w ciepłym, subtropikalnym klimacie krajów Azji Południowo-Wschodniej (Indie, Nepal, Sri Lanka, Birma, Tajlandia). Jednakże uderzające podobieństwo do swej „europejskiej krewniaczki” - pokrzywy zwyczajnej nie oznacza, że posiada takie same właściwości.