Medycyna i zdrowie, nr 1/2017

Egzotyczny sposób na odporność

Niewielka, różowa albo żółta bulwa z wypustkami faktycznie przypominającymi łuski smoka, to właśnie pitahaya lub inaczej smoczy owoc.

W środku kryje biały miąższ z mnóstwem drobnych pestek, wyglądających jak ziarnka maku. Jest bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Orzeźwiający, lekko kwaskowaty sok zawiera dużo fosforu, żelaza i wapnia, a także witaminy: B, C i E. W jego składzie znajduje się także spora ilość błonnika pokarmowego i likopenu. Błonnik usprawnia procesy trawienne, a likopen – chroni przed chorobami degeneracyjnymi. Pitahaya jest bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów (witamina C, likopen), które wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Działają też przeciwstarzeniowo, chroniąc tkanki przed degenerującym działaniem wolnych rodników tlenowych.

 

Owoc guavy wzmacnia organizm, wspierając działanie najważniejszego organu, czyli serca. Jest bogatym źródłem witaminy C, A oraz beta-karotenu, czyli przeciwutleniaczy, które pomagają chronić tkanki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników tlenowych. Skutecznie wspiera działanie układu odpornościowego. Witamina A i beta-karoten dbają o nasz wzrok, zapobiegając chorobom degeneracyjnym, pojawiającym się wraz z wiekiem. Guava wspomaga organizm w zwalczaniu grzybów i bakterii, ma naturalne działanie przeciwzapalne.

 

Sok z noni można stosować w przypadku symptomów przeziębienia, przy grypie i innych infekcjach, gdyż jest bardzo skuteczny w walce z wirusami. Aktywne składniki w noni, przez stymulację komórek w szpiku kostnym, wzmacniają ludzki układ immunologiczny i wspomagają wytwarzanie interferonu (białka wytwarzanego i uwalnianego przez komórki ciała, w odpowiedzi na obecność patogenów). Sok z owoców noni doskonale pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Już nawet krótka detoksykacja z wykorzystaniem soku może przynieść doskonałe efekty, a dodatkowo poprawę działania układu trawiennego.