Medycyna i zdrowie, nr 1/2017

Profilaktyka i regeneracja cz. 2

Od czasu odkrycia witaminy K przeprowadzono szereg badań dotyczących jej roli w procesie krzepnięcia krwi. Naukowcy dowiedli również, że pomaga ona w utrzymaniu zdrowych kości.

W niektórych regionach Japonii nawet kilka razy w tygodniu spożywa się tzw. natto czyli produkt fermentacji soi, które jest wyjątkowo bogate w menachinion -7 (MK-7) – aktywny składnik tej potrawy, mający ogromny wpływ na jakość kości. Witamina K przyczynia się do normalnego krzepnięcia krwi oraz utrzymania tkanki kostnej w prawidłowej formie. Witamina D w odpowiednim stężeniu sprawia, że kości są mocne, a zęby zdrowe. Ważnym aspektem jest wpływ witaminy D na zwiększenie liczby i siły komórek mięśniowych. Niedobór witaminy D prowadzi do osłabienia siły mięśni.

 

Wiemy też, że stres i zdenerwowanie nie są stanem, który lubi nasz żołądek – jedni nie potrafią wtedy nic jeść, inni – bardzo wyraźnie czują, że ten organ strajkuje, jeszcze inni dowiadują się, że nagle stali się posiadaczami nieźle wyrośniętych wrzodów. W profilaktyce chorób układu pokarmowego warto więc sięgnąć po sprawdzone preparaty, zawierające w swym składzie hericium. A ten niezwykły grzyb wspiera prawidłowe działanie żołądka oraz wspomaga trawienie. Pomaga odzyskać równowagę organizmu, utraconą z powodu niezdrowego trybu życia.